De anti blafband

Binnen een dag stopt je hond met blaffen, klinkt te mooi om waar te zijn, maar is dat het dat ook? Lees mijn blog en oordeel zelf.

Een hond die overmatig blaft, kan je tot wanhoop drijven… Je hond kan in huis blaffen tegen alles wat langs komt, continu blaffen wanneer je ’s avonds op de bank zit of je hebt buren die klagen omdat je hond non-stop blaft wanneer hij alleen thuis is. Je hebt al van alles geprobeerd: negeren, boos worden, aandacht geven, maar niets lijkt te helpen. Je gaat op internet speuren naar een oplossing voor dit probleem. Al snel kom je op websites die anti blafbanden verkopen. Wauw dit is fantastisch. Met zo’n band ben ik in één dag van ‘mijn’ probleem af!

‘Mijn’ probleem staat hier heel bewust tussen aanhalingstekens. Jij bent misschien wel van het probleem af maar hoe is het voor jouw hond denk je? Ik leg je graag uit hoe een anti blafband werkt zodat je aan het eind van deze blog zelf kunt beoordelen hoe jouw hond deze band het ervaart.

Een anti blafband werkt als een zogenaamde ‘positieve correctie’ en dat klinkt een stuk vriendelijker dan het is ;-). Met ‘positief’ wordt bedoeld dat je iets toevoegt (in dit geval trilling, citronella spray, ultrasoon geluid of stroom) en met ‘correctie’ dat het ongewenste gedrag (in dit geval blaffen) afneemt. Op het moment dat je hond blaft, geeft de band de hond dus een correctie. Je hond zal hiervan schrikken, angstig worden of pijn ervaren. Door dit onaangename gevoel zal hij snel stoppen met blaffen. Vanaf dit moment ben jij dus van je probleem af. Je hond daarentegen heeft er een paar probleempjes bij gekregen…

  1. Hij durft zijn emoties niet meer te uiten. Overmatig blaffen heeft een onderliggende oorzaak/emotie, wanneer je een anti blafband omdoet doe je niets aan de onderliggende oorzaak. Wat je doet is symptoombestrijding.
  2. Door de correctie van de band kan hij veel stress ervaren. Honden bouwen gemakkelijk stress op. Dit zorgt ervoor dat een hond zich niet prettig voelt en ander (voor ons) ongewenst gedrag gaat laten zien.
  3. Je hond zit nog steeds met hetzelfde onderliggende probleem bv. dat hij zich ontzettend ellendig voelt wanneer hij alleen thuis is en daar komt dan de stress van de anti blafband nog eens bij…

Daarnaast is het zo dat niet alle honden een link leggen tussen hun eigen geblaf en de correctie. Deze honden blijven blaffen dus de correcties blijven komen. Hierdoor kunnen er zelfs brandwonden ontstaan op de plek van de (in dit geval stroom) band. Deze honden ervaren totale paniek want de correcties gaan maar door en ze begrijpen niet waarom. In het allerergste geval fietst er bv een kindje langs jullie huis, je hond gaat blaffen krijgt een correctie en linkt deze correctie aan het kindje op de fiets. Even later wandel jij met je hond nietsvermoedend door de straat en daar komt hetzelfde kindje weer aan op de fiets. Wat denk je dat het kindje op de fiets voorspelt voor je hond? Pijn? Ongemak? En wat zou dan het gedrag van je hond kunnen zijn?

Deze laatste twee voorbeelden komen gelukkig niet veel voor in de praktijk, maar behoren zeker wel tot de risico’s bij het gebruik van een anti blafband.

En? Is een anti blafband te mooi om waar te zijn?

Wil je meer informatie over dit onderwerp?

Bel, mail of app Loes!