Honden en vuurwerk

Het einde van het jaar komt weer in zicht. Veel mensen associëren de maand december met kerstversiering, lekker eten en gezelligheid. Honden en andere diersoorten hebben vaak hele andere associaties tijdens deze feestmaand. Veel honden zijn bang voor vuurwerk, voor de knallen, de vuurpijlen, en/of de geur van kruit. Wil je jouw hond zoveel mogelijk steunen in deze periode lees dan onderstaande tips & adviezen.

Tips & adviezen

  • Is jouw hond erg bang voor vuurwerk, zorg dan dat je op tijd naar de dierenarts gaat voor overleg over medicatie. Geef NOOIT Vetranquil (werkzame stof acepromazine); dit middel zorgt ervoor dat je hond niet meer kan reageren, maar remt niet de angst. Een zeer nare ervaring die er voor zorgt dat het dier een volgende keer nog angstiger zal zijn!
  • Laat je hond niet alleen thuis.
  • Kruipt jouw hond tijdens oud & nieuw weg, bv. onder de tafel of het bed, laat dat dan toe. De plek die hij zelf kiest is de plek waar hij zich op dat moment het veiligst voelt. Dwing hem dus niet bij jou te zitten.
  • Laat je hond uit op de momenten wanneer het nog enigszins rustig is. Er is (hopelijk) een vuurwerk vrij uurtje om je hond uit te laten zonder al teveel geknal. Of pak de auto en ga naar een omgeving waar weinig wordt geknald. Alleen even in de tuin plassen is voor hele angstige honden vaak de beste optie.
  • Wanneer je met je hond de deur uit gaat, zorg er dan voor dat de halsband of het tuig goed bevestigd is. Een angstige hond is supersterk en kan zich losrukken.
  • Staat de chip goed geregistreerd? Dit kun je gemakkelijk controleren door het chipnummer van jouw hond in te voeren op www.chipnummer.nl. Komen jouw adresgegevens in beeld? Laat ook bij de dierenarts checken of de chip nog goed zit en af te lezen is.
  • Sluit gordijnen en zet de televisie of een muziekje aan zodat vuurwerkprikkels minder zichtbaar en hoorbaar zijn. Via Spotify kun je de lijst ‘Through a Dog’s Ear’ vinden. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze muziek honden kalmeert.
  • Geef een goed gevulde KONG, kluif, snuffelmat of maak zelf hersenwerkjes. Kauwen en snuffelen kalmeert en het leidt af.
  • Vuurwerkangst zal nooit vanzelf overgaan en kan generaliseren waardoor je hond ieder jaar meer angst kan ervaren en/of ook van harde geluiden in het algemeen zal schrikken.
  • Steun je hond wanneer hij bij je komt als hij bang is. Je kunt de angst er NIET “in aaien” zoals vroeger vaak werd gezegd. Angst is een emotie, een emotie kun je niet bekrachtigen. Overdreven troosten is ook niet nodig. Dan zal je hond misschien de situatie nog spannender vinden, omdat jij je ineens anders gedraagt. Maar negeer hem alsjeblieft niet.