‘koekjes cursus’

Nog regelmatig hoor ik het hondeneigenaren zeggen: “ik wil niet zo’n ‘koekjes cursus’ “. Men bedoelt dan een cursus waarbij er positief getraind wordt, zonder pijn, schrik of intimidatie. Waar er gewerkt wordt met koekjes, clickers, spel of iets anders wat de hond leuk vindt.

De vraag die dan bij mij op komt is: Hoe ga je dan je hond vertellen wat je van hem wilt?

Honden leren op verschillende manieren. De twee vormen die het meest gebruikt worden zijn:

Klassieke conditionering en operante conditionering.

Om het gelijk duidelijk te maken lees je hieronder van beide vormen een voorbeeld.

Klassiek: jij pakt de bak waar de brokken in zitten en jouw hond staat al bij z’n voerbak

Operant: jouw hond blaft bij de achterdeur omdat hij naar buiten wil. Jij staat op om de deur open te doen.

Dus klassieke conditionering betekent voor jouw hond: als dit, dan dat. Jouw hond heeft hier geen invloed. Het gaat over dingen die gewoon gebeuren. Het gevolg van bepaalde gebeurtenissen kan voor jouw hond wel van belang zijn. Het kan iets leuk of iets minder leuks betekenen.

Operante conditionering betekent: als ik dit doe, gebeurt er dat. Hierbij leert je hond, dat zijn gedrag een gevolg heeft. Hij kan bepaalde situaties dus zelf beïnvloeden.

Gedrag wat voor jouw hond een leuk, fijn gevolg heeft, zal hij vaker laten zien. Gedrag met een minder leuk gevolg zal afnemen.

Van deze wetenschap maken we gebruik bij de opvoeding en training van honden. Dit is dus toepasbaar bij ieder hondenras. Ook de, zoals ze vaak worden genoemd, ‘pittige’ hondenrassen. Tuurlijk zit er verschil in eigenschappen, karakter en het werk wat ze van oorsprong moesten doen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden en te weten op welke punten je extra moet trainen. Denk aan de aanleg bij herders om alles wat beweegt na te jagen of de teckel die vroeger veelal zelfstandig te werk ging. Deze informatie is van belang wanneer je een hond wil die het voor jou gewenste gedrag gaat laten zien.

Even kort door de bocht: Je wilt je hond de ‘af’ aanleren. Door een koekje te geven wanneer hij ‘af’ gaat leert hij dat het hem  iets leuks oplevert en zo zal hij steeds vaker en sneller ‘af’ gaan wanneer jij commando ‘af’ geeft.

Wanneer je geen ‘koekjes cursus’ wilt, maar je wilt wel je hond de ‘af’ aan leren, kun je bv. een wurgriempje gebruiken. Je trekt deze riem omhoog zodat je hond een gevoel van stikken ervaart en laat de spanning er pas af als hij ‘af’ gaat. Dan leert jouw hond ook dat ‘af’ gaan hem wat oplevert; namelijk de pijn, het gevoel van stikken verdwijnt. Dit noemen we ook wel negatieve bekrachtiging. Je haalt het onaangename, het gevoel van stikken weg (negatief). Waardoor het gewenste gedrag, in dit geval de hond gaat ‘af’ toeneemt (bekrachtiging).

Of je wilt je hond de ‘zit’ aanleren zonder koekjes. Dan kun je bv. op de achterkant van je hond gaan drukken net zolang totdat hij gaat zitten. Zo ervaart jouw hond dat het onprettige gevoel verdwijnt (negatief) wanneer hij gaat zitten (bekrachtiging).

Bij de ‘koekjes cursus’ zal je, terwijl je jouw hond op een positieve manier opvoedt en traint, ook werken aan een sterke band. Daardoor heeft jouw hond vertrouwen in jou en zal graag met je samenwerken. En wist je dat het regelmatig voor komt dat een hond weinig interesse toont in koekjes? Gelukkig zijn er dan nog genoeg andere opties om je hond op een positieve manier te trainen. Ik help je graag op zoek te gaan naar waar jouw hond écht blij van wordt en wat door jouw hond dus als beloning wordt ervaren. Want dat is een essentieel onderdeel wanneer je jouw hond iets wilt aanleren.

Wil je liever geen ‘koekjes cursus’ dan krijg je jouw hond vast ook wel ‘afgericht’ zoals men dat vaak omschrijft. Maar hoe zit het met jullie onderlinge band? Kan jouw hond je vertrouwen? Zijn jullie beste maatjes van elkaar? Hebben jullie allebei plezier in de training?

Persoonlijk kies ik voor de positieve manier. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar positieve trainings- en opvoedingsmethoden. Het vermindert onzeker en agressief gedrag en verkleint daarmee de kans op bijtincidenten. Een goede band tussen eigenaar en hond, het kennen van de lichaamstaal en begrijpen hoe een hond zich voelt is voor mij erg belangrijk. Liefdevol met elkaar omgaan en samen plezier maken.

Kies wat bij je past en wat jij belangrijk vindt.

Les van Loes is dus een echte ‘koekjes cursus’ en ik ben er trots op!